Kennis van Concepten bij op maat ontwikkeling

Concepten

Bij een op maat ontwikkeling komen veel aspecten van ICT aan bod. Naast de hardware, het operating systeem en het netwerk is het belangrijk om concepten zoals prototyping, mobiel, flexibel, training, validatie, coding standaarden, onderhoudbaar, herbruikbaar, testbaar, versiebeheer, in productie name, integratie, UX design, touch, web, transactiebeheer, beveiliging, performantie, cloud, gebruikersbeheer, meertalig, logging, caching, error handling, exception handling, SEO, rapportering, … te begrijpen.

Competentie vergaren over al deze elementen is geen sinicure en is iets waarvoor vele jaren studie en ervaring meer gepaard gaan.

Doel versus Concepten

Organisaties hebben als doel om operationeel zo efficiënt mogelijk te opereren en zo het bedrijfsresultaat maximaliseren en snel in te spelen op de vraag van de markt. Om dit doel te bereiken wordt een groot deel van de winst geinvesteerd in ICT oplossingen. Een oplossing is bijvoorbeeld een op maat ontwikkeling dat volledig inspeelt op de behoefte en eisen. Dit vergt echter tijd, kennis en kunde en een aanzienlijk budget om te realiseren. Een groot deel van het budget gaat tijdens de ontwikkeling echter verloren aan het ontwikkelen en implementeren van de verschillende concepten.

Tools

Het is dan ook aan te raden dat organisaties partners kiezen die tools in huis halen die een groot deel van deze concepten standaard aanbieden. Dit is vergelijkbaar met het bouwen van een houtskeletwoning dat uniek is voor elke bouwheer, maar waarvoor de bouwheer beroep doet op leveranciers die standardisatie en automatisatie toepassen voor de invulling van de concepten.

Bij ICT is dit evengoed zo en het uitbesteden van deze concepten aan een partner met kennis van deze tools geeft de organisatie de mogelijkheid om zich te focussen op hetgeen voor hem belangrijk is, namelijk de bedrijfsprocessen.

Vidyano

Een tool dat al deze concepten tijden de ontwikkeling heeft geautomatiseerd is het Belgische Vidyano. Deze tool is  gebaseerd op het Rapid application development (RAD) principe wat een software proces is dat zorgt voor een goede beheersing van doorlooptijd en kwaliteit van de te ontwikkelen applicatie. Deze manier van ontwikkeling is gericht op een team samenwerking tussen de ontwikkelaar en de klant. De applicatie functionaliteiten worden uitgebreid in een iteratief proces tussen de teams.

Het ontwikkelproces kan cloud computing principes gebruiken om middelen te voorzien voor het project. Omdat de applicatie iteratief wordt aangepast, kunnen extra verfijningen en features worden toegevoegd op basis van nieuwe eisen en feedback van de eindgebruikers. Zo bereikt de applicatie sneller het punt van gebruikers acceptatie dan in een normaal ontwikkelproces.

Met de tool, wordt tijdens het ontwikkelingsproces een korte periode voorzien om een bruikbaar prototype te maken. Timeboxing is een van de ontwikkeling technieken dat wordt gebruikt in het herhalend proces om de applicatie, met specifieke kenmerken, te ontwikkelen binnen vooraf bepaalde mijlpalen in het project.

Vidyano biedt de klant de gelegenheid om een prototype te testen terwijl verder wordt ontwikkeld en geïmplementeerd. Dit draagt bij aan vermindering van de hoeveelheid tijd die nodig is voor de ontwikkelaar om te debuggen en oplossen van onregelmatigheden in de applicatie, in vergelijking met traditionele ontwikkel methoden. De ontwikkeling cyclus duurt meestal een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van de omvang van het project. Het is aan het samenwerkend team om ervoor te zorgen dat het project op schema blijft omdat tijd één van de kenmerken is van het rapid application development proces.

Vidyano is uiterst nuttig in situaties waar de omvang van de ontwikkeling streng moet bewaakt worden en de applicatie functionaliteiten niet zo goed zijn gedefinieerd. Het gebruik van cloud computing helpt ook om de kosten te verlagen, omdat investeringen in de infrastructuur van de computer-omgeving worden verminderd.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s